Kalvdans

Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans - En svensk klassisk dessert som smälter i munnen!
 
Grädda i ugn 175 grader mitt i ugnen tills smeten stelnat ända utifrån kanten och till mitten av formen. ca. 25-40 minuter. Grädda gärna i vattenbad, häll vatten i en långpanna och ställ formen däri, men det tar lite längre tid.(Jag,Mamma och Mormor har alltid gjort utan vattenbad!)
Häll råmjölken i en form, sockra och krydda med kanel.. sen är de bara in i ugnen!
 
Den första (första måltiden) råmjölken är mycket äggviterik. De följande måltiderna minskas äggviteämnet ju fler måltider som mjölkats. När man spara råmjölken brukar man därför hålla reda på vilket mål som mjölkats ex. 1:a, 2:a o.s.v Den första måltiden kan spädas med dubbel mängd vanlig mjölk (för stark blir kalvdansen seg). Därefter späder man med lika delar eller två delar råmjölk och en del vanlig mjölk eller inget alls..(Vi har aldrig behövt spä ut den...)
 
Njut!
/Sandra
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0